Често задавани въпроси.

 


Да, предните, задните рогове, колони, рамки на врати и стъкла, греди и други носещи и важни детайли по автомобила могат да бъдат върнати на заводските им места чрез разпъване и ползването на хидравлични или винтови крикове за дърпане или бутане. За целта са необходими точните заводските размери за съответния автомобил от аутодата и съответните умения.

^НАГОРЕ^


Хлътвания по прагове, колони или други затворени детаили могат да бъдат извадени (изправени) без да се налага рязане и заваряване след това (водещо до последващи корози на мястото) с помоща на обратен чук и спотер, който залепва временни „пирони” на хлътналото място.

^НАГОРЕ^


Врати, калници, капаци и други детайли, леко или по тежко огънати от удар, могат да бъдат изчукани с успех. Има и случаи когато, това не се препоръчва, като на пример в случай на голяма степен на изкривяването, предразполагащо невъзможно достигане на заводския размер и от там повеждане на последващи неточности на околните детайли и луфтове. Казано по разбираемо – трябва един истински детайл със заводски размери, който да води останалите около него изправяни (изчуквани) детайли.

^НАГОРЕ^


Малки хлътвания, които са причинени от подпиране по калник или подобни, могат да бъдат възстановени „до голяма степен”, без да е необходимо боядисване след това, като това естествено зависи от перфекционизма на клиената, което означава, че дефекта не остава 100% невидим, но все пак е решение, до следващото боядисване на детайла.

^НАГОРЕ^


Видими изкривявания, нарушени луфтове и следи от предишна тенекеджийска дейност обикновенно говорят за стар удар на съответното място и последвала некомпетентна и нискоквалифицирана намеса от самозвани „майстори” или просто опит за прикриване на сериозни кривини. Това означава, не изправени основни носещи детайли, ползване на нискокачествени детайли и неспазени заводски размери. Това са едни от най-неприятните ремонти и обикновенно са доста сложни и тежки във връзка с това, че всичко е прикрито, но това не означава непоправимо. Да, могат да се оправят.

^НАГОРЕ^


При проблем с регулировките на преден или заден мост, обикновено се налага да отстраняваме проблеми с недооправена геометрия вледствие на предишен удар, попадане в сериозна дупка, удар в бордюр или подобни. В такива случаи се налага връщане на детайлите от шасито на заводските им места, като колата се качи на дозер или само с лека намеса на крикове за разпъване или дърпане.

^НАГОРЕ^


Проникването на вода в купето може да се отстрани, като най-често, това е причинено от прогнили места по купето. Има и случаи на недозаварени и уплътнени места при предишен ремон. Възможен вариант е и запушване или липса на отводнителна тапа по купето а също и проблеми с таванните люкове.

^НАГОРЕ^


Проблемите с увиснали врати, трудно затваряне и отваряне обикновенно не е голям проблем и се коригира успешни и бързо от квалифициран механик. За съжаление има и случаи когато това е следствие от зле изправена рамка на врата и самата врата от предишен удар в областа, което може доста да усложни ремонта.

^НАГОРЕ^


Свистене при висока скорост най-често е от не-добре затворено стъкло поради някаква причина, нарушения в уплътнението на вратата към купето или стъклото и най-лошия вариант – лошо напасване рамка на врата при предишен ремонт. Има и случаи на свистене при частично отлепено или недозалепено челно стъкло. Не се притеснявайте това са поправими проблеми.

^НАГОРЕ^


Проблеми с вдигане и пускане на стъклата са поправими и обикновенно са вследствие на дългогодишна употреба. Понякога се минава само със смазване на механизмите, друг път се налага подмяна на машинки или малки ремонти, което не е проблем за квалифицираните ни шлосери.

^НАГОРЕ^


Качване на стенд за разпъване обикновенно е задължително, когато се изисква изправяне на основен носещ детайл по купето на автомобила, като рог, греда, колона, праг и др. Това се налага, защото на стенда колата се връзва неподвижно за най-здравата част - праговете или специалните за целта места (при някои марки автомобили) и ни позволява да прилагаме нужните усилия за изправяне на деформирания детайл. Това не е „страшна” процедура както мислят някои клиенти а е задължителна за качеството и бързината на ремонта, също така не е толкова скъпа, както е прието да се мисли. Скъпо е отстраняването на значителни по сложност щети а не качването на стенда.

^НАГОРЕ^


По някога клиенти присъствали на разпъване на рог ни питат защо чукаме по купето им. Причината е много проста. При изтегляне на смачкан детайл, ние трябва да го върнем на заводското му място и да изправим всички образували се гънки. Във всички тези гънки се образува напрежение, което при причукването им се освобождава и позволява на датайла да остане на нужното място, без да се върне обратно веднага или след време.

^НАГОРЕ^


Относно въпросите за рязане, заваряване, нагряване и други по сериозни вмешателсва по носещи детаили по купето няма еднозначен отговор, като може и не може. Например един рог може да се реже заварява и награва в една част, където не е носещ (примерно в предната си час), което съответно се преценява от добрия тенекеджия. Така,че попитаите тенекеджията си какво и защо е направено. Добрите майстори с много опит знаят кое може и кое е недопустимо. Тези процедури за съжаление са свързани и с цената на съотвения ремонт (смяна на цял рог примерно), за това е добре да ползвате тенекеджий с опит. Те винаги ще Ви посъветват кое е в границите на разумното.

^НАГОРЕ^


Изкривен калник, врата, капак, таван и др. детайли по карусерията на автомобила, на който е нарушено лаковото покритие - боята, следва да бъде изчукан - изправени до реалната му форма, като няма по високи части, пречещи след това на китването и оформянето му със шкурки и рендета и след това боядисани. При прекалено „качествено” изчукване структурата и закаляването на самата ламарина се променя в посока на голяма разлика на структората и от останалата част на детайла и там след това при лек натиск се получава пъкващо хлътване (като капачка на буркан). За да се избегнат такива „ефекти” добрите тенекеджий използват специални назъбени чукове и контри за събиране на разтегнатите участъци, при което се постига максимално добро изправяне на детайла и минимални количества кит след това. За малки хлътвания, без нарушен - одраскана лак е възможно постигане на изправяне без изчукване, като дори може да се постигне максимилно добър краен резултат.

^НАГОРЕ^


Ремонтите, които извършваме по автомобилите са на изключително високо ниво и на практика са невидими. Използваме специални гуми за мазане на необходимите места, които изглеждат като заводските такива, така че дори за специалист ремонта е невидим.

^НАГОРЕ^


Ако колата, която сте си харесали няма история или нямате доверие на продавача е добър вариант да отидете за оценка при добър тенекеджия специалист за стари прикрити удари, кърпежи по греди и други дефекти по купето.

^НАГОРЕ^


Извършваме всякакви дребни заварки по купето на автомобли.

^НАГОРЕ^


Правим всякакви ремонти на ауспуси (гърнета) и целия испускателен тръбопровод, както и подмяна на тръби, гъвкави съединения, гарнитури, скоби и ластици. Разполагаме със всички необходими материали за целта.

^НАГОРЕ^

Saturday the 5th. Powered by PointLink joomla 2.5 extensions. МАРТИ КАР ТРАНС ЕООД - Автосервиз със стенд - дозер Телефон: 0888 80 33 17
Copyright 2012

©